Followers

Tuesday, September 18, 2012

Tarikh Tamat CBG


#entry untuk cbgrian sahaja#

Aku pernah buat entry tentang Capacity Building Programmes di CTOK.

Secara ringkas kita nunggah CBG. Banyak orang search keyword tarikh tamat cbg Kali…kitakorg ingat kot-kot cdak maok nyambong nak.? Aku pun ngarap pia juak koh.

Semua tauk CBG akan tamat pada tahun depan. Yakni pada tarikh keramat.

30 JUN 2013.

Maka selepas tarikh tok, maka tamatlah latihan pemerkasaan keupayaan siswazah bagi setiap pemegang diploma dan degree yang ikut program tok.

Jadi..sebelum tamat tempoh ya..aku nang target mok dapat permanent job.. sebab sikmok terkial-kial jadi penanam anggur berjaya di rumah.

Aku dengar tok nang dah conform last, mean sikda harapan la mun disambung-sambung gik.

Tedah nak kita tok? Nang merempat la kaktok misal cdak urusetia cbg tok mena-mena hentikan program yang aku rasa bermanfaat bukan sahaja utk kita. Malah utk setiap jabatan atau syarikat kita kerja ya.

Di fikiran kita.. of course best sebab dapat elaun yang ermmm..boleh lah cukup makan tek nak. Disamping ya, kita dapat tambah pengalaman kerja. At least bagi those yang sik pernah praktikal, boleh juak rasa pengalaman menjadi seorang staf/pekerja. Nak??

Di fikiran cdak jabatan/syarikat… sedikit sebanyak adanya kita tok bolehlah mengurangkan kerja yang bagi sidak maybe remeh temeh.. contohnya wakil cdak ikut perbarisan, jaga booth pameran dan sewaktu dengannya. Hahaha.  But still, ada juak yang ditugaskan dengan tugasan yang berat. Contohnya… uruskan majlis.. kerja ya..projek tok… ingat senang ka???

Mun difikir balit nak, mun semua peserta cbg yang aku kira beribu-ribu ya ditamatkan kontrak berami-rami taun depan, nak ka teruk staf lamak. I mean… macam sik logik akal jak daknya nak hentikan program tok..sedangkan program tok berjalan lamak dah… since namanya jadi sukarelawan gik. banyak juak bah staf lamak kat tempat aku tok asalnya seorang sukarelawan,last-last jadi permanent staf. Cdak cbg tok pun.. ada kebanyakan yang berkualiti, berkemahiran, berinovasi, berkebolehan. Chewah. Bila kamekorg tk diberhentikan kontrak,,, maka kuranglah bakal pekerja/staf yang ada ciri-ciri aku madah tek.. Hahah… Dalam lawak,benda tok bena dol…

Eh..eh..aku dengar juak cerita yang semua peserta cbg tok akan diserap masuk. Perghh..mun bena lah apa yang aku dengar tok, nang rindok na ati kita tok nak… ada juak cerita lain ku nengar..tapi aku rasa bagus ku madah hal yang bait jak nak..kaktok sik pasal2 aku gik didakwa atas kesalahan sebarkan berita palsu/fitnah semata-mata. Kitakorg maok nanggong ka???

Kita doa-doa jak… harap cbg tok disambung… paling kurang pun seraplah masuk kmkorg yang dah lamak teringin mok berasa jadi permanent staf. Bna sik?






Maafkan Penggunaan Kata 'Aku' Pada Mereka Yang Lebih Berumur

7 pekopon comel mengomel:

BERT said...

alamk cik momo ckp srwk ke ni.. x bp phm huhu

Everything's Everythings said...

Hahaha sarawak ke? >.<
patut la terkial2 aku baca
Cbg dgn Cdak tu ap?
aku igtkan MCD punya GCB tadi =.="

Michelle Hopell said...

kmk sik setuju .. sik adil lah,sik merasa kmk tok kelak. sik maok kmk tok jadik penganggur berjaya kat umah aiee -_____-

Masz Sidek said...

kmk doa yg bait2 utk semua... kmk rasa bagus ambik jak dak kontrak ya jadi tetap... sik payah nak molah iklan baru... mun polah iklan baru pun bukannya daknya cari nak tetap... kontrak jual...

SHAHZEE said...

aaa??? x faham hehehe

Detective Fiqa said...

err. waaa tak paham. hahaha :D mauu saje nak kecekk perak. hahaha
#pada hal orang melaka =="

Kesuma Angsana said...

ala menggaru kepala pulak KA baca ..