Followers

Wednesday, June 20, 2012

Notebook Atau Netbook?

Aku sambung sikit topik tadi. Menggedik kan aku ni. 

Lepas selesai pilih brand yang tahan lama.. aku terfikir la pulak nak stick dengan notebook/laptop or beralih hati kepada netbook.

Sekali lagi aku godam incik google dan akhirnya aku baru tahu rupanya ada perbezaan antara dorang ni.


YANG BESAR SIKIT TU NOTEBOOK, YANG KECIK TU NETBOOK

NOTEBOOK
  • Notebook tu adalah nama lain bagi laptop
  • Skrin notebook rata-ratanya 14 inch (standard size)
  • Kalau rajin nak edit video, gambar, main game atau tengok movie better beli notebook sebab ia ada ram dan proccesor yang tinggi untuk buat kerja multi tasking.
  • Bateri notebook ni tahan antara 1-3 jam sahaja (tak boleh lama-lama la)
  • Harga dalam beribu-raban (maksudnya beribu la)


NETBOOK
  • Netbook ni mini laptop..saiz nya lebih kecil dari notebook dan mudah dibawa ke mana-mana
  • Skrin netbook ni pulak dalam 7 - 10 inch.
  • Sesuai untuk surf internet, dengar lagu dan buat kerja ringan (macam blogging) 
  • Tak sesuai digunakan untuk main game or tengok movie or edit video or pic sebab graphic card dan processor dia sangat rendah.
  • Bateri netbook tahan lama antara 3-5 jam. bateri tahan lama.
  • Netbook ni tak tahan digunakan 24 jam..tak macam notebook. Kalau boleh, netbook mesti ada cooler tambahan.
  • Harga lebih murah berbanding notebook

Adoyai.. bila tengok spec kelebihan dan kelemahan ni, aku jadi confius pulak nak pilih mana satu. Aku seorang yang suka surf internet dan kadang-kadang gemar habiskan masa untuk tengok movie. selain tu aku gemar sangat-sangat-sangat bermain game.hahahah..

masalah lain..aku ni orang yang suka berjalan sana sini dan sentiasa carry lappy by my side. senang nak update blog kan..:) 

positive side kalau aku beli netbook:
- aku boleh bawa ke hulu hilir dan lebih ringan berbanding notebook
- harga lebih murah (bajet aku tak 1k je)


negative side kalau beli netbook:
- tak boleh main game dah :(  (kawan aku kata boleh main tapi kalau yang high resolution macam Fable, CS tu mintak maaf la)
- tak boleh marathon movie
- tak boleh nak edit picture lagi






mana satu menjadi pilihan aku sekarang ni.. Notebook atau Netbook?suggestion pls...:(

Maafkan Penggunaan Kata 'Aku' Pada Mereka Yang Lebih Berumur

4 pekopon comel mengomel:

Yumida said...

dolok mek makei notebook sis..berat 2.3 kg..hadoi..nang berat! pasya motherboard prob..
then mek beli netbook..yg kmk tgh makei tok...ok juak..ringan..mudah di embak cine2..puas ati la...nk edit pic pn senang juak..mcm lappy lamak...cuma xda GK LAYAN GAME...

zaxx said...

so,belila pc!!! (langsung tak membantu,haha) :) kalo traveller tp still nak spec yg besar n suka tgk movie,leh try beli notebook tp crik yg ringan,xjenuh nk bwak..:)takpun tiru sy> ada notebook, tp bila nk g jejalan,dan2 rembat netbook adik,,:P

Momo said...

@Yumida

bukan main gik nekan perkataan GAME ya.. haha.. maybe mek beli netbook kot..

Momo said...

@zaxx

yerr...agakla..haha..terima kasih la atas cadangan awak tu..:)