Followers

Wednesday, February 27, 2013

What To Do?

Assalammualaikum...

Kusut! Masam!

Nak diluah mati mak, nak ditelan mati bapak..

Damn!!

Seriously.. aku ingatkan bila dapat kerja everything will go perfectly fine.. but.. yes.. this will happen.. 

and.. so.. kenapalah aku berikan jiwa pada si dia nun jauh di seberang laut china selatan.. and now... 

aku tak tahu kepada siapa aku harus mengadu..kepada siapa aku harus berbicara...

believe me..long distance relationship sangat sangat mencabar akal pemikiran dan juga nafsu.. lebih2 lagi jika si dia dan kita bukanlah lahir dari negeri yang sama. dan alkisahnya aku seorang perempuan...

Kahwin?

Satu keperluan ke?

Membawa diri jauh ke seberang laut dan memulakan hidup berkeluarga di sana? Never think of it. 

Yes. bercinta untuk married. 

dah married, kenalah ikut suami. 

Tapi aku?

I have to leave all the responsibility that i had here, leaving behind my family in their old days...  because to me the older we are, the less time we had with our mom and dad. Lagikan pula aku anak sulung.. tanggungjawab aku sangat-sangat besar untuk menjaga mak dan bapak and also besarkan satu-satunya adik yang aku ada kat dunia ni.

bukannya aku tak suka cara hidup di sana, semuanya baik cuma hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.

dan si dia... umpama tak mahu bagi give and take pada aku.

rule is rule.

Wife must follow husband.

My work?

Transfer kat sana. Wah... dengan job yang memerlukan aku fasih dalam berbahasa keadaan sekitar, and yet he ask me to transfer there???

what should i do?




Maafkan Penggunaan Kata 'Aku' Pada Mereka Yang Lebih Berumur

5 pekopon comel mengomel:

zie marziah said...

salam momo..rasanya akak tahu situasi momo ni.
momo dah discuss dgn family ke?@ baru discuss dgn si dia?
anak sulong mmg berat t/jawab tapi bila dah berkahwen,t/jawab kita terhadap suami yg paling utama.yg tu memang kewajipan.
tapi momo juga kena igt walaupun jauh dari mak ayah adik tak bermakna momo tak boleh tunaikan t/jawab.ramai kawan akak yang berkahwin dgn sabahan @ sarawakian, tapi dorang adil.setiap tahun memang wajib balik ke sana.skang teknologi dah canggih.jarak bukan 1 masalah utk berhubung k.kita ada tel,internet,skype,fb,mcm2 lagi..hopefully si dia boleh bertolak ansur dgn momo..
bahasa xde masalah sayang...perkara kecik je.lama2 mesti ok..
apa2 pun momo rilex,solat istikharah mohon petunjuk dari Allah.InsyaAllah setiap perkara ada penyelesaian..jangan terlalu fikir sampai terabai diri sendiri ok cayunk

Kesuma Angsana said...

benda2 mcm ni kena duduk bincang baik2 dan barulah buat keputusan terbaik, yg pntg win2 situation lah !

michelle De hunny said...

yup , nang bena..
kmk saat tok rasa seksa gilak2.
bulan feb tok mekorg kelahi jak2.
sedih :(

mun kawen ya terbaik , kawen jak deng.

AyueJean AJ said...

Istiqarah..
Insyaallah, Allah swt akan tunjukkan jalan... =D

Yumida Huda said...

rumit..molah solat istikarah..hope jumpa solution kelak