Followers

Monday, September 3, 2012

Streotype


#idea mencurah ke ladang gandum#

Stereotype.

Percaya atau tidak manusia sememangnya bersikap stereotype. Ya. Termasuk aku. Dan kau. Dan dia. Dan mereka. Penipu besar la kalau korang kata korang tak pernah judge orang dari the first time u see him or her.


Teringat kata-kata cikgu aku.

Don’t judge a book by it cover. Sometimes the cover might look boring to hell but the contains is super duper awesome while the book with have a very cute little picture or fantastic bombastic and mr. lobaloba doesn’t have a superb contains.

Some goes to human itself.

Well what actually stereotype mean?

a generalized perception of first impressions: behaviors presumed by a group of people judging with the eyes/criticizing ones outer appearance (or a population in general) to be associated with another specific group.

Bahasa senangnya: tanggapan atau sangkaan atau kritikan yang kita berikan kepada orang lain melalui apa kita dengar dan lihat.

Ini stereotype glemer dalam kehidupan seharian kita dan mungkin sering bermain di fikiran kau, kau, kau dan dia dan mereka.

Blog tu warna pink, ah!! Mesti blog perempuan.
Bawak kereta lambat nak mampus, mesti orang perempuan.
Anak dara mesti pandai masak?
Dia dye rambut, jadi dia mesti budak liar
Dia cantik,dia seksi, mesti bukan dara
Dia guna tudung labuh, jadi dia mesti budak baik
Laki dapat perempuan cantik, jadi mesti laki tu guna bomoh
Laki yang suka menangis, jadi laki tu tak macho? Err..
Perempuan suka marah-marah, ha ni mesti PMS.
Laki mesti suka tengok bola
Dia selalu lepak malam-malam jadi dia memang jahat tahap mentega.
Dia tak cantik/kacak, so dia patut dapat orang yang sama padan dengan dia.
Aku orang kampung, jadi aku mesti buta it?
Barang malaysia, tak ada kualiti
Aku nerd, jadi aku mesti dibuli?
Orang sarawak sabah? duduk atas pokok???

Tu sebahagian dari stereotype yang mungkin berlaku dalam kehidupan kita. As for me, orang selalu cakap aku ni sombong, memboringkan as if they really know what and who the hell am I just because aku tak mesra, aku tak banyak cakap dengan dorang dan akhirnya aku dijauhi dan dilupakan. =_= That is because of our stupid stereotype.



Aku juga pernah dan mungkin selalu bersikap stereotype terhadap orang di sekeliling aku. Daa… Setiap manusia mempunyai hak untuk berfikir dan judge a person melalui apa yang dia nampak dan dia dengar. Dan perlu kita ketahui cara aku berfikir, tak mungkin dan akan sama dengan cara kau, dia, dan mereka fikir.


Kesimpulannya, manusia memang tidak dapat lari dari stereotype punya binatang ni. Jangan la terlalu menghukum seseorang dari apa yang kita dengar dan lihat biarpun dengan kepala otak kita sendiri. Dan kita sendiri janganlah terlalu mengikut sangat stereotype yang kita dengar/kata. Buat penat ko je nak ikut apa yang ko dengar sedangkan last-last ko tak jadi diri sendiri.


Ni, aku hadiah kat korang. Jadi kalau aku cakap hadiah, mesti benda free kan? Berupa benda, duit dan sbgnya. Streotype lagi.

other stereotyped statements which commonly happened around us : 

I’m a lesbian, so i must have a crush on every girl i see.
I have alot of guy friends, so i must be fucking every single one of them.
I smile alot, so i must have the perfect life.
I listen to reggae, so I must be a stoner.
My opinion matters, so I must be a bitch.
I’m comfortable with my body, so I get around?
I’m friends with a lot of guys, so I’ve must have hooked up with all of them.
I like to help out, so I must be a suck up.
I’m black, so I must be ghetto.
I’m black, so I must be stupid.
I’m Mexican, so I must be low class.
I’m bisexual, so I must get around.
I’m straight up blunt, so I must be a bitch.
I like to drink, so I must be an alcoholic.
I don’t hang out with guys, so I must be a lesbian.
I cut myself, so I must be emo.
I’m bisexual, so none of my girl friends can feel safe.
I laugh and smile, so I cannot be depressed .
I like spending my day at home, so I don’t have any friends.
I am gay, so i must be bullied.
Most of my friends are dudes, so I must be a tomboy.
I’m on Blogger, so I must have zero friends in real life
I’m a Muslim, so I must be a terrorist
I make alot of mistakes, so I must be stupid/retarded.
I’m from a broken family, so I must be a rebel.
I like rasta colors, so I must smoke weed.
I’ve had sex, so I must be a slut.
I’ve made mistakes, so I must be untrustworthy.
I really love him, so I must hold on.
I’m a Filipino, so I must be a maid.
I really love him, so I must be taken for granted.
I’m a Politician, so I must be corrupt.
I’m Blonde, so I must be really stupid.
I’m wearing a black shirt, so I must be emo.
I wear make up, so I must be a flirt.
I make a lot of mistakes, so I must be hated.
I am a teenager, so I must be misunderstood.
I am kinda Blurr, so I must be slow learner.
I am an American, so i must be cruel.
I am a Book Freak, so i must be nerd
I am a Girl, so I must be weak
I am a Malay, so I must be "poser".
I am fat, so i must be Bullied.



Eii. Kawan-kawan.. ada lagi tak stereotype yang bermain di fikiran korang semua? Drop ur comment ok? Lagi banyak lagi bagus…

Maafkan Penggunaan Kata 'Aku' Pada Mereka Yang Lebih Berumur

5 pekopon comel mengomel:

Michelle Hopell said...

wah cakap owang puteh dia :P
I am short , so why u laught at me. hehe..

Tukang Karut said...

aku genius, tak streotype... jadi tak leh nak komen... hahaha...

Kesuma Angsana said...

hehehe KA no komen ttg ini

nurrul azwa Kassim said...

beautiful written entry..love it!! :)

Sue PeLik said...

di antra entry yg best yg aku pnh baca :)