Followers

Tuesday, June 12, 2012

UiTM Tak Ada Standard

    UITM TAK ADA STANDARD.

SAY NO TO UITM!



Amacam budak UiTM? Amacam ex-UiTM? Amacam warga UiTM?

Anda marah ke saya keluarkan statement begini?

Apa kelas masuk UiTM?

Malu dol kalau aku ni student U sane.

aksi panas je mesti budak uitm.. 

Kau masuk UiTM? ( buat muka ala-ala pusak tengah berak cair)

Ohh please!!!

Aku tak malu.. Aku tak malu nak mengaku aku ini merupakan jutaan ribuan graduan yang dilahirkan oleh Universiti Teknologi Mara. Dan di luar sana, UiTM atau nama dahulu ITM dah berjaya dah lama melahirkan ribuan jurutera, peguam, arkitek, akauntan, pensyarah, artist, pegawai sektor awam dan swasta dan ada kalangan mereka dah bergelar menteri kabinet dalam negara.

Bukan kabinet=almari tu ye.

Satu-satunya universiti yang ada di Malaysia yang MEMBANTU KAUM MELAYU/ BUMIPUTRA. Tapi… malangnya… ADA KAUM MELAYU/BUMIPUTRA yang tak sedar diri lagi. Siap kutuk-kutuk. Malu nak hantar anak masuk UiTM. Bagitahu UiTM tak ada standard. Had no quality at all.

It happens. It happens with some people around me and maybe around yours too.

Kenapa la otak sesetengah orang tu cetek sangat. Mungkin kesenangan dunia yang diperolehi olehnya hasil daripada kesusahan pemimpin kita sebelum merdeka dahulu buat dia lupa, asal usul dia. Kesian kan?

Ya. Aku tak nafikan. Kemasukan ke UiTM yang sangat mudah pada masa ini berbanding zaman ibu bapa kita dahulu menyebabkan ramai yang berfikiran yang UiTM mementingkan kuantiti daripada kualiti. Tambahan pula dengan adanya Program Destini Anak Bangsa yang memberi peluang kepada mereka yang kurang mendapat keputusan yang kurang baik untuk menyambung pengajian di peringkat pra-diploma.

Selain itu kampus cawangan UiTM yang dibina di merata negeri merupakan salah satu faktor apa dan mengapa “mereka” yang cetek pemikiran ini berpendapat dengan adanya kampus cawangan UiTM yang pelbagai, pelajar mudah untuk memohon menyambung pengajian di UiTM.

Tapi..

Ada sebab kenapa UiTM semakin mengurangkan syarat kemasukan dan membina kampus cawangan di pelbagai pelosok negeri..

UiTM dibina supaya orang melayu dan bumiputra tidak ketinggalan di dalam pelajaran..

UiTM memberi peluang kepada orang melayu dan bumiputra untuk memajukan diri agar seiring dengan peredaran masa yang mementingkan pendidikan sebagai salah satu daya untuk bersaing secara sihat…

UiTM dibina di pelbagai cawangan untuk memudahkan mereka yang berminat untuk belajar namun tidak berkemampuan untuk menyambung pengajian di tempat berdekatan. Dah dekat dengan negeri kelahiran, siapa tak nak kan?

Untuk masuk UiTM, seseorang itu memerlukan sekurang-kurangnya 5 kredit di dalam SPM. Yang paling penting, dalam 5 kredit itu, mestilah terdiri daripada pelajaran basic.. Bahasa Malaysia, Mathematic/Add Math dan Science subject. Not bad kan?

Pelajar bermasalah?

Fail dalam exam. Bergaduh. Mencuri. Mendatangkan kekecohan. Ada video seks sana sini. Ada masalah displin dll. Ini sebab attitude pelajar itu sendiri. Tak kan la sebab nila setitik nak rosakkan susu sebelanga. Tak semua pelajar UiTM tu macam tu la bangang. Jangan nak mengata sebab ambik student yang tak ada kualiti la jadi macam tu. Macam la universiti lain tak ada penyakit macam tu dol. Student yang bermasalah. It s common bah. Open minded la sikit owh.

Alasan apa “mereka” ini bagi untuk mengatakan UiTM tak ada standard.

Kami belajar macam apa awak di U lain belajar. Tiap-tiap semester ada sahaja yang dapat Anugerah Naib Caunselor, Anugerah Dekan. Salah satu university yang menggunakan pembelajaran sepenuhnya di dalam English adalah UiTM..  Sebab tu UiTM nak student yang at least dapat lulus SPM dalam English. Mungkin UiTM bukanlah top class university tapi UiTM masih tersenarai dalam top 10th  ok. Korang tak percaya? Ini statistik untuk tahun 2012.

1.Universiti Putra Malaysia (UPM) (Rank dunia: 428)
2.Universiti Teknologi Malaysia (UTM) (Rank dunia: 437)
3.Universiti Sains Malaysia (USM) (Rank dunia: 464)
4.Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) (Rank dunia: 523)
5.Universiti Malaya (UM) (Rank dunia: 596)
6.Universiti Teknologi MARA (UiTM) (Rank dunia: 626)
7.Multimedia University (MMU) (Rank dunia: 891)
8.Universiti Malaysia Sabah (Rank dunia: 1222)
9.Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP) (Rank dunia: 1341)
10.International Islamic University of Malaysia (UIA) (Rank dunia: 1411)
11.Universiti Teknologi Petronas (UTP)
12.Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)
13.Universiti Utara Malaysia (UUM)
14.Universiti Tunku Abdul Rahman
15.Universiti Malaysia Terengganu
16.Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
17.Universiti Malaysia Pahang (UMP)
18.Universiti Sains Islam Malaysia
19.Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
20.Universiti Pendidikan Sultan Idris
21.Open University Malaysia
22.Universiti Teknikal Malaysia Melaka
23.International Medical University
24.Taylor’s University College
25.Tunku Abdul Rahman College
26.Universiti Pertahanan Nasional Malaysia
27.University of Nottingam Malaysia
28.UCSI University
29.Monash University Malaysia
30.Malaysia Theological Seminary
31.Universiti Kuala Lumpur
32.Curtin University of Technology Sarawak Campus
33.Universiti Industri Selangor
34.Selangor International Islamic University College
35.Al Madinah International University
36.Wawasan Open University
37.University Tun Abdul Razak
38.KDU College
39.Universiti Malaysia Kelantan
40.Asia Pasific Institute of Information Technology
41.Help University College
42.Sunway University College
43.INSANIAH University College
44.Universiti Sultan Zainal Abidin
45.Segi College
45.University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
47.Majlis Peperiksaan Malaysia
48.Malaysian Institute of Management
49.Limkokwing University of Creative Technology
50.Disted-Stamford College


sumber aku dapat kat sini: ranking 2012


Nampak tak dimana tangga UiTM? Top ten? Tangga ke 6 dan ranking 626 dunia. Not bad. Tak mustahil satu hari nanti, universiti ini akan menjadi top class di Malaysia dan mungkin di ranking dunia. Ia satu impian yang tidak mustahil untuk kita lakukan.. 


So what the heck KAU NAK KATA UITM AKU TAK ADA STANDARD? 

Ooopps. Aku lupa. Dia sombong. Tak pernah bersyukur dengan kemudahan yang dah di bagi. Aku doakan yang terindah untuknya. Moga satu hari nanti dia sedar…J Memang ada pro dan cons keadaan UiTM sekarang tetapi semuanya adalah untuk kebaikan kita sendiri…








Lagi?


Makan Telur Penyu? Tolong Hentikan Kawan-Kawan
Fuh.. memang hebat perempuan ini. Korang mesti tak sangka.:P

Maafkan Penggunaan Kata 'Aku' Pada Mereka Yang Lebih Berumur

10 pekopon comel mengomel:

Fazi Isma said...

sy sgt brbangga n berkeinginan mnyambung ijazah kt sana =)

Fara Husna said...

bangga jd student uitm.. ^_^

Momo said...

@Fazi Isma
yup..tak pernah lupa asal usul kita..:)

Momo said...

@Fara Husna

betul tu...bangga harus ada demi universiti kita...:))

Riswin Zahari said...

Dulu itm..memang bermasalah

Sekarang uitm...banyak menghasilkan graduan2 yg berjaya..

tiada stndard?? mereka2 x bersyukur dan x ambil tahu isu2 semasa.

Dimana saja belajar sama je.

Atas diri sndiri nk jadi yg berjaya atau tidak.

Momo said...

@Riswin Zahari

yup..betul tu..bergantung kepada diri sendiri.. tak perlu nak kutuk orang lain kan?

aqilah halim said...

at least ad wakil uitm dpat menghentam mulut2 binasa tu kan? Thanx aloot bRo.. apa depa kata kat aq taw dAk...' uitm ja ?' mmg fuck lah bdak2 tuhh

aqilah halim said...

Ha ah..i adore u.at least ad wakil uitm leh hentam jap mulut mulut binasa diluar sana...thanx bro.xcited msuk uitmm!! tut2...kwAn aq..'uitm jahh?'...ok....(aq cili ja sat gi)...bubbyyyee :3

aqilah halim said...

at least ad wakil uitm dpat menghentam mulut2 binasa tu kan? Thanx aloot bRo.. apa depa kata kat aq taw dAk...' uitm ja ?' mmg fuck lah bdak2 tuhh

aqilah halim said...

at least ad wakil uitm dpat menghentam mulut2 binasa tu kan? Thanx aloot bRo.. apa depa kata kat aq taw dAk...' uitm ja ?' mmg fuck lah bdak2 tuhh