Followers

Wednesday, April 4, 2012

My Sweety Usu (◕〝◕)

Dear Bloggers...

Amaran: entry tok sal family aku....peace!! (mun malas mok baca, boleh skip ke entry lain) 


Atas permintaan..(hehe) aku nak bercerita tentang seseorang terpenting selepas mak, bapak dan adik aku.. sapa? Usu aku laa..


Siapa usu?


Usu aku ya adik kepada mak aku… sebab usu belum kawin, jadi nya tinggal bersama kamekorg.. aku pun sik ingat bila tapi yang aku dah sedar, aku dah ada ngan aku.. dalam banyak2 famili aku, aku lebih rapat dengan usu aku ya dari yang lain..sik tauk kenak..aku lebih selesa dengan nya…maybe sebab dok sama dari aku kecik..


Sekali gik..waktu aku kecik aku sik mengerti apa usu ya.. yang aku tauk aku tunggah nya usu jak.. mak aku cerita, time kecik2 dolok, usu suka juak nguyat aku… kadang2 sampe berbunyi2 badan usu dipaluk aku time kecik2 dolok (na..sapa soh nguyat) gaok na juak aku time kecik dolok… walau mcam ni pun aku layan nya, tapi nya tetap bait ngan aku..


nya salu belikan aku barang mainan, buat baju utk aku, buku (masih ku simpan buku sal binatang ya) aku ingat gik..time kecik2 juak..kmkorg nait perahu tambang mok g seberang.. nak lawat family seberang nun.. tetiba aku berolah sik mok keluar dari perahu.. aku mok tinggal cya..nang bertarit mak aku ngan aku.. last2 tinggal sebelah selipar aku.. sebelah gik dalam perahu ya… usu aku la yang mbak bli selipar lain…tetak jak aku, bila dengar mak aku cerita sal ya.. bila aku padah aku nak mainan ya, mak aku sikmok beli, aku merajuk..dok kat jeraya sik mok angkat2… usu aku juak yang pujuk belikan mainan ya.. bait kan nya??


sekali ya bapak aku belikan aku kuda mainan..bila usu aku lalu depan aku,tetiba jak aku marah padah “sikda mok ngajak ktk main” (ya pun mak aku cerita) adoyai.. nang sikpat temu duhal aku ngan usu aku time kecik dolok… sama kedak aku ngan adik aku nektok…


kdang2 aku polah revenge juak kat usu.. time ujung minggu..nya ngando.. aku salu call nya guna telefon rumah aku dan soh nya bangun dari tdo.. haha. Ya jak laa yang aku ingat..hehe… banyak juak la kenangan aku ngan usu aku… mandik kat serian sampe biru kuku tangan ngan kaki.. family day kat santubong, damai… jalan cya ctok.. best gilak waktu ya.. mun dapat diulang semula kan ke best…


semakin aku membesar..semakin ya la mak aku padah aku tok nang suka ngekot perange usu aku dolok… kadang2 mak aku salu tersaruk tunggah aku dengan nama usu aku… tangga jak la jejak langkah aku nektok pun lekat ngan orang jaoh juak kedak usu aku..hehe.
nama pun seorang perempuan.. dah sampai seru.. usu aku nak kawin plak.mula2 sik berasa gik… tapi lepas usu aku nak pindah, aku rasa sedih gilak..aku masih sik mengerti kenak usu pindah dan ikut pak usu aku (almaklum mental miak kecik) sampe ada hari usu datang rumah kmkorg aku merajuk naik atas..sik mok jumpa usu aku..pak usu pun sikmok.. tapi dah lamak2 dapat juak terima kenyataan… dan salu la juak family aku datang umah usu aku kat kem batu 8 nun.. siap makan2 gik…


tapi..again….


usu aku pindah gik….



Kali tok lebih jaoh gik… kat Terengganu… sebab pak usu aku transfer cnun…yala molah aku sedih gilak… sikpat mok jumpa gik… selalu… sikpat mok main ngan anak2 usu gik…terutama sik fiqah ya… tapi mok xmok terpaksa juak terima hakikat kan..usu kenak pindah ikut family nya… ada la dalam berselang tahun nya datang Sarawak balit.. umah kamekorg yg sik berapa tok la salu jadi persinggahan nya… masih wak usu ingat kat aku.. nya belikan aku tudung... berik kain ela kat aku..


Usu selalu tolong aku walaupun kamekorg berjaohan… kadang2 kol tanyak khabar… berik semangat kat aku.. Cuma aku sik tauk gney nak balas jasa usu aku ya… semoga Allah jak dapat membalasnya.. aku janji pada dirik aku bila aku dah berjaya, aku nak bawak family aku jumpa ngan usu kat cnun… dan aku sentiasa doakan nya bahagia bersama family nya walau kat cney pun nya berada… amin..






Notakaki: harap gilak satu hari kelak usu dapat raya dengan aku gik...

Maafkan Penggunaan Kata 'Aku' Pada Mereka Yang Lebih Berumur

2 pekopon comel mengomel:

eLLa n aLia said...

momo orang sarawak ke?

Momo said...

a'ah...saye orang sarawak..;)