Followers

Monday, July 30, 2012

Kenangan Generasi Saya

Waktu aku masih lagi budak hingusan yang meleleh-leleh hingusnya.. kat sekolah especially bila dengar je loceng waktu rehat, maka ratusan monyet-monyet mula berlari macam nak dah nak runtuh sekolah untuk pergi ke kantin beli makanan. 

Aunty!! Aunty!! nasi lemak sigek!!!

Roti sigek!!

Makcik!! Makcik!! nak ya!! (sambil tunjuk makanan dari pagar)

Nang kecoh aunty kantin ya setiap kali waktu rehat. berperang ngan monyet yang pelbagai ragam.  ada monyet nakal boleh pulak seluk poket monyet-monyet lain. Yang kurus kena hempap. Yang gempal terus menghempap. Indahnya suasana hempap menghempap ni.

Setelah energy di cas, maka... bermula lagi agenda baru.

Zero Point


Kiteorang akan beli getah satu peket, tapi salunye kiteorang kumpul getah-getah tepi jalan pastu sambung panjang-panjang. kalau nak main ni, sedia seluar panjang.. takut nanti terkoyak kain. sapa nak cover? 

Main Kejar-kejar


Ini permainan faveret aku. 

Polis entry 1 to jaga.. bukak pintu keluar ppoo.. pencuri.. Kalau tak pun, main jadi..siapa kena tangkap..dia yang jadi.. satu sekolah orang pusing nak kejar aku.. tapi sorry.. aku ni watson nyambek di sekolah aku.. haha.. tapi yang tak best bila main dengan budak laki.. kasar nauzubillah.. mentang-mentang budak pempuan pakai tudung sampai nak tercabut kepala aku. last-last dari dia yang jadi, aku pulak yang kejar balik.

Teng-teng


Ha.. ni permainan aku main waktu tunggu ustazah datang untuk kelas fardu ain. satu kelas main.. termasuk budak laki.. kadang-kadang kitaorang akan lukis teng-teng ni dekat luar sekolah..paling jahanam bila tulis dekat lantai kelas.. bila cikgu datang.. gelabah padam.. tak pun buat-buat tak tahu.. kata ni keja budak kelas pagi tadi.. haha.. 

Pemadam


Kat atas tu koleksi pemadam yang aku dapat hasil main pemadam suatu ketika dahulu.. opps.. trolll.. bulak jak ya bah.. aku paling benci bila musim budak laki main benda ni. kes kehilangan pemadam mula berleluasa.. yang tak best lagi bila da yang main guna pemadam yang besar-besar..abislah..abislah.. kena beli pemadam baru lagi.. yang menang? jadi toke pemadam terhebat alaf itu..

lagi satu tentang pemadam... budak-budak perempuan yang buat ni.. dorang jadikan pemadam tu macam patung..buat rumah guna pensil case.. shapener sebagai tempat mandi.. pensel case kotak warna sebagai bas sekolah.. aaawwwww.. aku pun tergolong..tapi tergolong sebagai pemusnah rumah kawan-kawan aku.

Main bunga (maybe)

Aku tak ingat la nama permainan ni. tapi aku and the geng memang..memang suka buat menatang ni. kita lipat bentuk macam kat atas..pastu setiap stage tu, korang tulis la benda korang suka. main ni ada lagu..tapi seis dol..aku lupa macam mana.. tapi paling aku ingat la...bahagian last kertas tu..aku tulis nama budak laki... kiranya kalau dorang pilih tu..makna dia suka kat budak laki yg dia pilih tu la (ntah korang paham tak)

Main tepuk tangan

Under the river under the sea pom pom pom sugar for ever sugar for ever see only one two... blabla.. aku pun tak ingat dah apa last. kena tembak kot... tapi yang pasti skill tepuk tangan tuu kena ada.. kalau tak cepat, ko kalah la.. haha

Main laser

LaserPointer
Ini fames masa tahun 1999 macam tu.. aku tak tahu la pasal apa budak laki dok suka sangat pancar-pancar laser ni. sakai ape. ingat lagi... budak kelas aku ni dah kemaruk gila babeng pancar laser kat kiteorang..pastu sapa ntah gatal tangan pergi bagitau cikgu..haa..tak pasal-pasal dia kena panggil dengan cikgu displin. bukan dia je. Mangsa kena pancar (termasuk aku) pergi sekali. Satu ayat aku ingat " boleh awak ganti 20 pasang mata yang awak pancar guna laser awak tu?"

     digimon                        

Ini lagi satu fenomena berlaku sekitar tahun 1999 hingga 2000.. time tu sibuk dengan kartun digimon kat tv7.. maka budak-budak mula la beli benda alah tu.. korang jaga "pet" korang tu.. dari dia bertelur sampai besar... berak makan..korang kena ambik tau. kalau tak,nanti dia mati. pastu bila masuk kartun yoyo (tak ingat apa) mula la pulak orang dok main yoyo.. tunjuk teror konon.. last-last kena rampas cikgu gak..haha

pistol2

pistol yang berapi bila dipetik ni aku salu main waktu raya dengan semua bala tentera aku.. abis je peluru.sanggup pergi kedai jauh-jauh beli.. kenangan sungguh...


Pernah main tak lidi ni? biasa kat sekolah kiteorang guna pensel je. kiteorang kumpul, pastu huraikan.. pastu.. amek satu-satu tanpa bagi gerak yang lain.. kalau gerak.. u r out of list. next please!!!


Main pijak kaki..opps..sori..gambar lain dari cerita.sebab aku tak jumpa la budak main step2 kaki ni.. main pijak kaki ni korang kena buat bulatan. pastu korang kena elak kaki korang dari dipijak oleh pihak lawan..kalau kena pijak, keluar. bila aku main ni blik rumah je, mak aku memang bising bila balik sekolah tengok kasut aku hitam macam 3 tahun tak basuh.. 

botkertas

sampan kertas tu amat popular bila tiba je waktu hujan lebat dan di saat air longkang mula berlimpah ruah.. perghh.. best tengok kapal dibuat belayar..

Buku biodata


sapa ada buku biodata??? tak de? ahh..bukan generasi sejati.. haha.. budak pompuan memang suka buat buku biodata ni. siap lukis-lukis lagi.. dalam tu lah nak bubuh semua..kawan sejati, kawan karib.. musuh pun? belum lagi wana feveret, makanan, minuman.. nieee teman istimewa nak letak jugak..pergh!! yela..waktu tu.. mana ada friendster, twitter, fb dan sewaktu dengannya. blog ni pun belum tentu budak darjah 3 tau buat.. (lain la budak sekarang) satu ucapan dari seseorang yang aku admire yang tetiba jak isik buku biodata aku tok.. 

"berani buat berani tanggung"

menyebuk jak.. (tapi dalam hati suka) hahahaha.

Makanan?

makanan1    biskut bunga

makan6



tu baru sebahagian dari kenangan aku  waktu aku kecik-kecik dulu..budak-budak sekarang ni..mesti tak main kan benda-benda ni?KAN???? Main lah..main lah..best tauk x...

Aku nak cilok ayat satu blogger tuh... walaupun dunia sekarang lebih canggih dari dahulu, dunia kami penuh dengan imaginasi...peace!!:)

Nih..gambar aku waktu sekolah rendah.. ahhhh!!! rindu kitakorang semua oi!!!  
Kelas 4 Merah tahun 2000 with one of cikgu praktikal (didnt remember the name. sorry)
Monyet! Rindu!!







Maafkan Penggunaan Kata 'Aku' Pada Mereka Yang Lebih Berumur

20 pekopon comel mengomel:

Kesuma Angsana said...

aduss... teringat2 KA zaman2 sekolah dulu hehe

Hanif Idrus said...

Ingat awak yek semua permainan zaman sekolah dulu..
Bila lihat sampan kertas baru tetiba teringat zaman race sampan kertas dulu...hehehehe memori

eimah siti said...

wahh...smua tuu cik siti pernah main....hehehe

Wanieys said...

teringat time zaman kanak-kanakribena dulu...hihii...kenangan semua tu :)

Boni Kacak said...

hahaha.. semua permainan tu semua saya pernah main dulu..hehehe

kaishin said...

lebih kurang sama jer kenangan tu..hehehe

ikan bilis said...

wah sme ada! hohoho sme dah try kcuali pok2 tgn tuh. uhhh

BERT said...

penah gak buat entry ni... semuanya dalam kenangan kan :))

dyabunga said...

semua dya pernah main dan mkn..gula2 rabbit tu lama xmkn..ada lagi ke gula2 tu

eMMe said...

takde bezanye generasi kite dik..akak pun lalui zaman kanak2 skolah dgn aktiviti seperti di atas tu... sonokkan... takkan dpt dikutip semula.. kalo diingat2 kembali..alahai, rasa nak balik zaman kanak2 riang la..hehehe...

Nafisya Ismail said...

lengkap sume skali.. nice2.. hehe

keli menari said...

semuanya permainan faberet ! haa rindu la pulak

SaddLone said...

monyet2 ke sekolah? haha ko salah 1 ke momo?

teringat jaman2 kecik kn..sngt indah untuk dikenang..aishhh *sambil memutar era2 90 an dulu*

Mrs Velentine said...

hahaha..semua pernah makan & main..

Tentang Kita said...

semua nie kenangan dulu2...wah rindu kt masa lalu

Masz Sidek said...

byk nak di main kita dolok2.... miak kinek tok dah sik main...

Liza Razak said...

huwaa...dah lama x main teng-teng !! :)

syakey said...

ni memang sungguh nostalgia. takdak satu pon tak main. takdak satu pon tak makan.

haha.

kesian bebudak skrg. tak rasa ke-best-an zaman kta dulu nehhh.

Arina Shamsul said...

hahaha..kisah dan permainan kita kurang lebih je dear :)

actually kamu lahir tahun bila?ngeee

Che Rosliza Che mat said...

Adusss teringat waktu kecik2 dulu...