Followers

Tuesday, January 31, 2012

44 Fakta Menarik Tentang Cinta

Dear Bloggers..

Today nak share fakta menarik tentang cinta.. ada antara kita tok terit jak madah cinta ya umpama ya la tok la.. ya secara puisi indah nya.. what about the fact bout it? jum scroll ke dbah :) 1.       Suatu ketika dahulu, peluh adalah salah satu ramuan utama yang digunakan untuk membuat minyak wangi dan potions cinta.

2.       Montezuma, ketua Mexico menganggap coklat  ialah "love drug" dan beliau minum 50 cawan coklat setiap hari sebelum beliau melawat Harem yang mempunyai 600 wanita.

3.       Ahli-ahli sains berpendapat bahawa kebanyakan orang akan jatuh cinta kira-kira tujuh kali sebelum kahwin.


4.       Sesetengah individu yang mendakwa tidak pernah mempunyai rasa cinta romantik menderita dari hypopituitarism, penyakit yang jarang berlaku yang tidak membenarkan seseorang untuk merasakan keghairahan daripada cinta.

5.       Putus cinta sering membawa kepada "tarikan kekecewaan," yang menyebabkan seorang individu semakin cinta terhadap orang yang memutuskan cinta itu.

6.       Istilah "cinta" berasal dari perkataan Sanskrit iaitu lubhyati, yang bermaksud keinginan.

7.       Cincin pertunangan selalu dipakai pada jari keempat tangan kiri kerana orang Greek purba menegaskan bahawa jari tersebut mengandungi amoris vena, atau "urat cinta," yang berjalan lurus ke jantung. Cincin perkahwinan pertama direkodkan muncul di Mesir purba, dengan bulatan yang mewakili cinta selamanya.


8.       Cecair air mani berpotensi menyumbang kepada cinta romantis.Laporan menunjukkan bahawa cecair yang mengelilingi sperma mengandungi dopamine ("bahan kimia keseronokan") dan norepinephrine serta tyrosine, asid amino yang diperlukan otak untuk mengeluarkan dopamine.

9.       Simbol yang mewakili kasih sayang, Cupid (atau Eros) dikatakan  telah datang dari 'Chaos' dan mewakili kuasa-kuasa primitif kasih sayang dan keinginan.

10.   Perkataan "lesbian" berasal dari Pulau Lesbos di Greek, di mana Sappho, seorang penyair wanita yang terkenal telah membuat satu sajak untuk kekasihnya yang juga seorang wanita.

11.   Bunga ros adalah simbol kepada cinta. Tetapi ianya bergantung kepada warnanya kerana setiap ros mewakili rasa cinta yang berbeza. Sebagai contoh, mawar merah menunjukkan cinta sejati. Merah jambu menunjukkan keinginan, dan minat. Merah jambu gelap menunjukkan rasa terima kasih. Mawar kuning boleh bermakna persahabatan atau iri hati. Untuk makluman lebih lanjut mengenai bunga dan maknanya, sila klik pada entri ini.

12.   Lelaki Eropah tanpa disedari sering mencari wanita dengan ukur lilitan pinggang adalah 70% daripada pinggul mereka.

13.   Apabila seseorang jatuh cinta, kawasan berkenaan ventral tegmental dalam otak akan membanjiri caudate nucleus dengan dopamin. caudate nucleus kemudiannya menghantar isyarat untuk dopamine yang lebih banyak( semakin tinggi paras ​​dopamin, semakin seseorang itu merasa di awang-awangan. Sistem yang sama diaktifkan apabila seseorang mengambil cocaine.

14.   Apabila seseorang berjumpa dengan cinta baru, litar saraf yang biasanya dikaitkan dengan pertimbangan sosial dalam keadaan tertekan. Ini menjawab persoalan mengapa anda kelu atau gugup apabila berjumpa dengan seseorang yang anda sayangi.

15.   Sejak zaman purba Greek, epal telah menjadi simbol cinta. Orang-orang Celt percaya bahawa epal mewakili cinta kerana ia kekal lama apabila dipetik berbanding dengan buah lain.

16.   Satu kajian ke atas pelajar-pelajar kolej yang baru sahaja putus cinta menunjukkan mereka mempunyai aktiviti yang kuat di dalam otak yang berkaitan dengan korteks sempit, iaitu bahagian otak yang mengawal rasa kesakitan fizikal.

17.   "Four-leaf Clover" sering dianggap sebagai nasib baik, tetapi ia juga sebahagian daripada ritual cinta Ireland. Di sesetengah tempat di Ireland, jika seorang wanita makan "Four-leaf Clover" sambil berfikir tentang seorang lelaki, kononnya lelaki tersebut akan jatuh cinta padanya.

18.   Kajian menunjukkan bahawa jika seorang lelaki bertemu dengan seorang wanita yang dalam keadaan bahaya (dan sebaliknya), seperti di atas jambatan menggeletar, dia lebih cenderung untuk jatuh cinta kepadanya daripada jika dia bertemu dalam suasana yang lebih biasa, seperti di dalam  pejabat.

19.   Halangan dan rintangan sering kali merupakan satu elemen penting dalam cinta. Kadang-kadang dipanggil "kesan Romeo dan Juliet,", cabaran atau halangan mungkin untuk memperhebatkan keghairahan seseorang terhadap yang tersayang.

20.   Lelaki dan wanita dengan wajah-wajah yang sangat simetri cenderung mempunyai lebih banyak kekasih untuk dipilih. Wanita juga cenderung untuk mempunyai lebih banyak kepuasan dengan lelaki berwajah simetri.
21.   Masa secara lazim mempengaruhi cinta. Seseorang adalah lebih berkemungkinan untuk jatuh cinta jika mereka mula mencari sesuatu yang baru dalam hidup, keinginan untuk meninggalkan rumah, kesepian, berseorangan di tempat asing, melangkah ke peringkat baru kehidupan sama ada secara kewangan dan psikologi, serta bersedia untuk berkongsi hidup atau memulakan sebuah keluarga.

22.   Wanita di seluruh dunia adalah lebih berkemungkinan untuk jatuh cinta dengan mereka yang mempunyai cita-cita, pendidikan, kekayaan, kemashyuran, pangkat, mempunyai 'sense of humor' lebih tinggi daripada dirinya. Semasa ovulasi, wanita menjadi lebih berminat pada lelaki yang tampil maskulin.

23.   Lelaki yang asyik bercinta menunjukkan aktiviti yang lebih pada bahagian visual otak, manakala wanita yang asyik cinta menunjukkan aktiviti yang lebih pada bahagian otak yang mengawal memori.

24.   Dianggarkan bahawa 40-70% daripada kes pembunuhan wanita dilakukan oleh kekasih dan pasangan suami isteri.

25.   Dalam satu tinjauan  di Amerika, 60% lelaki Amerika yang telah berkahwin berkata mereka telah tidak setia, berbanding dengan 40% daripada wanita Amerika.

26.   Daun maple adalah simbol cinta di China dan Jepun dan di Amerika Utara, ia sering diukir di atas katil oleh pengukir suatu ketika dahulu untuk menggalakkan tidur yang aman dan tenang.

27.   Ahli-ahli sains berpendapat bahawa dengan merenung ke mata orang adalah faktor penting yang membuatkan seseorang itu jatuh cinta. Dalam satu eksperimen, perempuan dan lelaki yang saling tidak mengenali antara satu sama lain telah ditempatkan bersama-sama di dalam sebuah bilik selama 90 minit  dan membiarkan mereka bercakap mengenai perkara-perkara perbadi dan kemudian merenung ke dalam mata masing-masing tanpa bercakap. Mereka kemudiannya merasakan tarikan yang mendalam antara satu sama lain, dan mereka berkahwin 6 bulan kemudian.

28.   Nafsu keinginan untuk jatuh cinta sama seperti nafsu seks dan kelaparan.

29.   Otak yang mengawal kasih sayang dan otak yang mengawal nafsu adalah tidak sama. Gambar lucah mengaktifkan hypothalamus (yang mengawal lapar dan dahaga) dan amygada (ransangan) sekitar kawasan otak. Cinta mengaktifkan kawasan otak dengan kepekatan tinggi reseptor untuk dopamine (dikaitkan dengan keghairahan, keinginan, dan ketagihan) dan norepinephrine.

30.  Banyak budaya menggunakan ikatan knot sebagai simbol cinta abadi yang tidak mempunyai pengakhiran. Dahulu, wanita Islam muda akan menghantar mesej cinta kepada kekasih mereka yang mempunyai knot.

31. Masa bercinta yang lebih panjang sebelum berkahwin, mempunyai peluang cerah untuk perkahwinan yang lama. Orang yang popular pula lebih cenderung untuk bercerai.

32. Cinta tidak semestinya jaminan bahawa perkahwinan akan kekal. Faktor-faktor lain umur setiap pasangan (satu suami yang adalah sembilan tahun atau lebih tua daripada isterinya atau yang berkahwin sebelum umur 24 tahun adalah lebih berkemungkinan untuk bercerai), orang-orang yang berkahwin untuk kali kedua atau ketiga, orang-orang yang mempunyai kanak-kanak sebelum berkahwin, dan faktor kewangan.

33. Cinta romantis hanya mampu bertahan lebih kurang setahun, mungkin kerana otak tidak boleh selama-lamanya mengekalkan keadaan romantis. Untuk memastikan keghairahan tersebut berkekalan, pakar-pakar mencadangkan melakukan aktiviti-aktiviti yang memuaskan dan menarik bagi setiap pasangan.

34.Tahap testosteron yang tinggi boleh menekan oxytocin dan vasopressin (bahan kimia yang dikaitkan dengan kasih sayang), yang mungkin menjelaskan mengapa orang-orang yang mempunyai paras testosterone yang lebih tinggi cenderung untuk tidak berkahwin, suka mendera pasangan selepas berkahwin, dan meminta cerai. Apabila seorang lelaki memegang bayi, paras testosteron akan turun, mungkin kerana hasil daripada peningkatan oxytocin dan vasopressin.

35.   Wanita sering berasa disayangi apabila bercakap bersemuka dengan pasangan mereka, lelaki, sebaliknya, berasa emosi dekat apabila mereka melakukan sesuatu bersama-sama dan bercakap secara bersebelahan.

36.Untuk kekal dalam cinta untuk seumur hidup, ahli terapi menasihati pasangan untuk mendengar secara aktif luahan pasangan anda, bertanya soalan, memberi jawapan, menghargai, kekal menarik, semakin bijak, memberinya / privasi beliau, jujur ​​dan boleh dipercayai, beritahu pasangan anda apa yang anda perlukan, menerima / kelemahan masing-masing, hormat, tidak pernah mengancam untuk berpisah dan berkata "tidak" kepada mendua.

37.   Lelaki lebih cenderung berbanding wanita untuk fleksibel dalam pilihan romantis mereka ketika mereka menjalin hubungan jangka pendek. Tetapi mereka lebih  memilih apabila ingin mencari seseorang yang ingin dijadikan teman hidupnya.

38.   Satu kajian yang dilakukan mendapati pasangan di seluruh dunia lebih cenderung untuk bercerai dalam masa 5 tahun yang pertama selepas mereka berkahwin. Selepas daripada itu, perkahwinan akan mula stabil sehinggalah lebih kurang tahun ke 8 bersama.

39.   Bercinta mewujudkan tahap dopamine dan norepinephrine yang tinggi. Berputus asa yang berkaitan dengan cinta yang tak berbalas dikaitkan dengan tahap yang dopamine yang rendah. Untuk meningkatkan dopamin, mereka yang ditolak cintanya perlu bersukan. Cahaya matahari adalah satu lagi 'mood lifter', dan tersenyum juga mampu mengaktifkan laluan saraf yang boleh memberi perasaan tenang.

40.   Salah satu ramalan cinta yang paling tepat adalah keakraban. Keakraban fizikal akan membawa kepada peningkatan emosi, dan ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk mendengar kisah-kisah bos yang jatuh cinta dengan setiausaha mereka. Sebaliknya, ahli-ahli sains berfikir bahawa pada masa kritikal di peringkat kanak-kanak (umur antara 4-6), kanak-kanak lelaki dan perempuan yang tinggal di kawasan yang berdekatan kehilangan keupayaan mereka untuk jatuh cinta dengan satu sama lain.

41.   Kama Sutra (cinta & peraturan) adalah teks purba cinta dalam bahasa Sanskrit kesusasteraan yang ditulis oleh Mallanaga Vatsyayana di sekitar abad kedua Masihi. Kama ialah dewa kasih sayang Hindu dan juga bermakna keinginan. Sutra adalah rujukan ataupun manual untuk melakukan sesuatu.

42.   Hati adalah simbol kebiasaan bagi cinta. Ahli kimia purba menggunakan simbol hati untuk jampi kasih. JHati tersebut boleh mewakili satu segi tiga terbalik di mana kasih sayang dicurahkan atau dibawa. Dalam Buddhisme, segi tiga tersebut merupakan doa tenaga kasih sayang yang berkaitan dengan ketuhanan. Hati  juga melambangkan sayap seekor merpati, yang telah dikorbankan di Israel kuno sebagai tanda kasih sayang dan juga sebagai simbol Aphrodite, dewi Greek love.

43.   Secara purata, lelaki di seluruh dunia berkahwin dengan wanita yang tiga tahun lebih muda daripada diri mereka sendiri. Di Amerika Syarikat, lelaki yang berkahwin semula biasanya memilih seorang isteri yang lima tahun lebih muda, jika mereka berkahwin kali ketiga, mereka sering berkahwin dengan seseorang yang lapan tahun lebih muda daripada mereka.

44.   Kajian menunjukkan bahawa "secret admire" yang didedahkan dapat meningkatkan perasaan yang romantis terhadap pasangan, terima kasih kepada tahap peningkatan phenylethylamine (PEA)

sumber

Maafkan Penggunaan Kata 'Aku' Pada Mereka Yang Lebih Berumur

0 pekopon comel mengomel: